Synchromodaal vervoer draagt bij aan een betere benutting van zowel vervoermiddelen als infrastructuur. Synchromodaal transport is één van de 11 Actielijnen voor innovatie binnen de Topsector Logistiek.
De ambitie is dat Nederland in 2020 een internationale toppositie heeft in de afwikkeling van goederenstromen als ketenregisseur van (inter)nationale logistieke activiteiten en als land met een aantrekkelijk innovatie- en vestigingsklimaat voor het verladende en logistieke bedrijfsleven.
Synchromodaliteit is vooral mogelijk bij hoge volumes en hoogfrequente achterlandverbindingen. Als geen ander heeft Nederland hierdoor binnen Europa de mogelijkheden om zich op dit terrein te profileren. Wij hebben de logistieke schaalgrootte, de volumes, het netwerk, de verbindingen via alle modaliteiten, de kennis en het organisatievermogen. Nederland is echt een logistieke A-locatie, die meer omvat dan alleen Rotterdam. Het is aan ondernemingen om voor klanten hier het maximale voordeel uit te halen.
Nederland kan zich bovendien nadrukkelijk positioneren als gecombineerde seaport/airport. Ook dat is uniek. Amsterdam Airport Schiphol en de zeehaven van Rotterdam liggen nog geen 100 kilometer van elkaar verwijderd.
Logistiek en transport zijn belangrijke motoren van de Nederlandse economie. Nederland beschikt over een goede infrastructuur, zowel voor vervoer over de weg, als voor spoor en binnenvaart. Tegelijkertijd is Nederland een dichtbevolkt land, de druk op de infrastructuur neemt toe en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Synchromodaal transport helpt bij het beter benutten van de beschikbare transportmiddelen en infrastructuur. Hiermee kan de sector ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen.
Bron: TTM, Alpherium
De Nederlandse overheid heeft logistiek benoemd als één van de negen topsectoren. De ambitie is dat Nederland in 2020 een internationale toppositie in de afwikkeling van goederenstromen heeft, leidend is als ketenregisseur van logistieke activiteiten in binnen- en buitenland en een uitstekend vestigingsklimaat biedt voor zowel verladers als logistiek dienstverleners. Grote mainports zoals Schiphol en de zeehaven van Rotterdam en de beperkte afstand tussen beide, zorgen voor een logistieke A-status.
Synchromodaal transport zorgt ervoor dat op ieder moment het best passende transportmiddel voor het vervoer van goederen wordt ingezet. Transport over weg, water en spoor worden op een flexibele manier en naast elkaar gebruikt. Dit betekent een efficiëntere benutting van transportmiddelen en bijvoorbeeld minder kilometers die leeg worden gereden. Hierdoor wordt ook de infrastructuur beter benut en is er plaats voor verdere groei van de logistieke rol van Nederland.
Grote volumes die vervoerd worden tussen de Haven van Rotterdam en het (inter)nationale achterland zorgen ervoor dat Nederland beschikt over hoogfrequente achterlandverbindingen. Naast een uitgebreide wegeninfrastructuur, beschikt Nederland over een goed spoornet en een fijnmazige binnenvaartinfrastructuur. In achterlandterminals komen de verschillende transportmodaliteiten bij elkaar. Deze ruimtelijke inrichting, de infrastructuur, de kennis, de netwerken en de grote volumes maken Nederland bij uitstek geschikt voor synchromodaal transport, omdat snel geschakeld kan worden tussen verschillende modaliteiten.
Nederland is een logistieke A-locatie. De aanwezigheid van de havens van Rotterdam en Amsterdam, de luchthaven Amsterdam Airport Schiphol, verschillende logistieke clusters en een groot achterland, zorgen voor een uitstekende logistieke propositie. Het Nederlandse bedrijfsleven draagt bij aan én profiteert van de internationale toppositie. Synchromodaal transport draagt bij aan het behoud van deze sterke positie.
Met de korte afstand tussen de Nederlandse mainports en hun goede aansluiting op het achterland onderscheidt de BV Nederland zich voor verladers en ontvangers. Synchromodaal transport draagt bij aan de flexibiliteit, snelheid en efficiëntie van het vervoer van goederen, zowel in het binnenland als tussen het Europese continent en de rest van de wereld. Hiermee worden mogelijkheden geboden aan verladers en logistiek dienstverleners. Bovendien worden door de inzet van synchromodaal transport vaak wegkilometers en CO2-uitstoot bespaard.
Verladers
Verladers hechten waarde aan betrouwbare, punctuele en kosteneffectieve transportoplossingen. Daarnaast spelen flexibiliteit, veiligheid en duurzaamheid van transport in toenemende mate een belangrijke rol. Als een dienstverlener aan deze eisen kan voldoen, maakt het meestal niet uit welke modaliteit voor het transport gebruikt wordt.
Veel verladers stellen echter nog extra eisen bij de keuze van hun transportoplossing. Ze willen bijvoorbeeld de controle houden over de modaliteit die voor het vervoer van hun producten wordt gebruikt. Dit beperkt de transportopties en is zodoende niet altijd de meest efficiënte oplossing. Door van tevoren een bepaalde modaliteit vast te leggen, gaan kansen voor verdere transportoptimalisatie verloren.
Synchromodaal transport biedt oplossingen om het vervoer van goederen flexibeler en efficiënter in te richten, maar vereist wel een mentale omslag bij verladers om de regie over het transport aan gespecialiseerde logistiek dienstverleners te laten. Dat levert vaak belangrijke voordelen op. Dit kan zijn vanuit duurzaamheidsperspectief, maar ook wat betreft het flexibeler inrichten van de transportketen, of op het gebied van kosten. De totale transportprijs van synchromodaal transport is in veel gevallen bijvoorbeeld lager dan het transport door middel van één contractueel vastgelegde modaliteit.
Het is belangrijk dat een synchromodale transportoplossing zowel voor de verlader als voor de dienstverlener winst oplevert. Duidelijke communicatie tussen verlader en dienstverlener en het vastleggen van synchromodale vervoereisen kan hierbij helpen.
Logistiek dienstverleners
Logistiek dienstverleners bevinden zich in een markt met hevige concurrentie. Verladers hebben complexe vervoersvragen en beoordelen de dienstverlener op een hoop prestatie-indicatoren. Zo moet het transport betrouwbaar zijn, veilig, op tijd en kostenefficiënt. In toenemende mate vraagt de verlader om een flexibelere en on demand transportoplossing, bijvoorbeeld voor fast moving consumer goods. De doorlooptijd van verschillende goederen wordt steeds korter. Daarnaast wordt duurzaamheid steeds belangrijker.
Synchromodaal transport biedt oplossingen om het transportproces flexibeler in te richten. Hiermee kan worden voldaan aan de eisen die verladers stellen. Om het transport door bijvoorbeeld bundeling te optimaliseren, is een hogere mate van samenwerking met andere dienstverleners en partners vereist. Gezamenlijk kunnen transportdiensten ontwikkeld worden waarin voldoende vrijheid is om lading met verschillende modaliteiten te vervoeren. Door actief en op basis van beschikbaarheid te sturen, kunnen de verschillende transportmiddelen beter worden benut en worden efficiëntievoordelen behaald.
Hogere beladingsgraden zorgen ervoor dat dienstverleners kostendekkend kunnen vervoeren. Naast investeringen in planningscapaciteit en de mogelijkheden tot het uitwisselen van informatie, vraagt synchromodaal transport om nieuwe samenwerkingsvormen en wederzijds vertrouwen. Synchromodaal transport biedt logistiek dienstverleners dan ook kansen om verladers een hoogwaardiger en transparant transportproduct aan te bieden.
Voor synchromodaal transport zijn transparantie en het delen van informatie in de keten belangrijke randvoorwaarden. Om containers synchromodaal te kunnen plannen is continu informatie nodig over de locatie en beschikbaarheid van de container en de potentiële transportmiddelen op het traject dat de container moet afleggen. Alleen dan kan een container efficiënt op een modaliteit worden geboekt.
Het is belangrijk dat informatie over lading en beschikbare modaliteiten op het juiste tijdstip in een open platform wordt gedeeld. De verschillende schakels in de synchromodale transportketen (verlader, dienstverlener, terminal, ontvanger, eventueel overheid) kunnen op die manier op ieder gewenst moment rechtstreeks de voor hun relevante gegevens raadplegen. Hierdoor zijn zij altijd in staat hun logistieke processen op basis van tijdige en correcte informatie in te richten.
In de huidige logistieke keten is de benodigde informatie vaak wel aanwezig, alleen vaak niet voor de juiste partijen beschikbaar. Dit kan zijn doordat er lineaire uitwisseling is tussen de verschillende schakels in de keten (bijvoorbeeld tussen een dienstverlener en een verlader), maar ook doordat schakels in de keten helemaal geen of geen actuele informatie delen. Op basis van niet complete of niet actuele informatie is het vaak niet mogelijk containers synchromodaal te plannen, omdat de betrouwbaarheid of punctualiteit niet gegarandeerd kan worden. In deze situatie wordt dan ook vaak gekozen voor vervoer met een enkele modaliteit.
Voor synchromodaal transport is het daarom belangrijk dat informatiestromen in de toekomst worden georganiseerd als een logistieke cirkel waarbij alle partijen toegang hebben tot actuele data. Uiteraard moeten bedrijven wel controle kunnen houden over hun eigen informatiestromen.
Een transparante, actuele en volledige organisatie van informatie-uitwisseling in de logistieke keten vereist synchromodale informatie- en planningssystemen. Kennisinstellingen kunnen een belangrijke rol spelen bij zowel de bewustwording als bij de uitwerking van deze synchromodale systemen.
Logistiek en transport zijn belangrijke sectoren voor de internationale concurrentiepositie van Nederland. Daarnaast bieden de sectoren werk aan een groot aantal Nederlanders. De verwachting is dat het goederenvervoer de komende jaren in omvang blijft toenemen. Het faciliteren hiervan vormt een uitdaging voor overheden en infrastructuurbeheerders, zowel in Nederland als op Europees niveau. Synchromodaal transport draagt bij aan het efficiënter benutten van transportmiddelen en infrastructuur en daarmee aan een sterke propositie van Nederland.
Het faciliteren van transportstromen vormt een grote opgave voor infrastructuurbeheerders en overheden. Effectief synchromodaal transport is alleen mogelijk als de infrastructuur van de verschillende modaliteiten op elkaar aansluit. Alleen dan kunnen combinaties van verschillende transportmogelijkheden en modaliteiten gemaakt worden. Belangrijke criteria zijn de dichtheid en de betrouwbaarheid van de infrastructuur. In veel gebieden zijn van de vier modaliteiten weg, spoor, binnenvaart en diepzee slechts één of twee beschikbaar. Nederland beschikt echter wel over een dicht netwerk van zowel wegen, spoorverbindingen als binnenvaartmogelijkheden. Daarnaast biedt de Rotterdamse Haven een constant hoog goederenvolume dat van en naar het achterland vervoerd moet worden. Dit netwerk en het hoge volume bieden bij uitstek goede opties voor synchromodaal transport.
Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste voorwaarden voor synchromodaal transport, omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende modaliteiten. Om op basis van beschikbare transportmiddelen goed te kunnen plannen, is het belangrijk dat er zo min mogelijk congestie is. Naast een dichte infrastructuur is het daarom belangrijk dat de infrastructuur betrouwbaar is en dat de overslaglocaties (waar goederen van modaliteit wisselen) goed ontsloten zijn. Infrastructuurbeheerders spelen hierbij een belangrijke rol.
Bovendien kan de overheid door regelgeving en door het optimaal inrichten van de infrastructuur op en naar deze knooppunten bijdragen aan de optimalisering van de benutting van transportmiddelen. Tenslotte is doorlopend inzicht nodig in de beschikbaarheid en benuttingsgraad van de infrastructuur. Deze informatie kan verstrekt worden door infrastructuurbeheerders.
Door het gebruik van slimme technologie en continue uitwisseling van informatie is vooruit te bepalen waar knelpunten in de infrastructuur ontstaan. Synchromodale dienstverleners kunnen hier dan rekening mee houden. Informatie over de (voorziene) benutting van infrastructuur moet daarom continu door de infrastructuurbeheerders worden aangeleverd en eenvoudig kunnen worden ontsloten. Bovendien moeten marktpartijen deze data via een open platform kunnen raadplegen en aanvullen.
Op die manier beschikken alle partijen over transparante informatie en kan altijd de keuze voor de best passende modaliteit gemaakt worden. Omgekeerd draagt synchromodaal transport bij aan het verminderen van de druk op de infrastructuur doordat de beladingsgraad van de transportmiddelen en de efficiëntie van het gebruik van de infrastructuur stijgen.